Podle holandského výzkumu lidé konzumující dostatek čerstvého ovoce s obsahem flavonoidů měli menší výskyt kašle a dýchacích obtíží. Mezi flavonoidy existují rozdíly. Jako nejúčinnější se ukázala látka nazývaná katechin. Lidé, kteří užívali více než 20mg této látky denně, měli lepší plicní funkce a onemocněli méně často na astma, zánět průdušek či rozedmu plic.
Dvě jablka obsahují přibližně 15 mg katechinu. Flavonoidy se také nacházejí v červeném víně, v cibuli - zejména červené, v červené, žluté a zelené zelenině, v kvalitní kávě a čokoládě, v chmelu, sóje a v pohance. Dalším zdrojem je vinná réva, třešně, višně, švestky, černé olivy, ostružiny, rybíz, borůvky, maliny, červená řepa.
Na plicní problémy pomáhá také reflexní terapie nohou: masírujeme nárty směrem k prstům.
-AM-