K jaterní poruše inklinují lidé se špatnou životosprávou a s genetickou predispozicí. Jaterní funkci zlepšíme eliminováním problematických potravin: cukry, tuky, bílá mouka atd. Pokud se cukr v těle nezpracuje, je přeměněn na tuk a tělo ho ukládá.
Dále zlepšíme funkci jater a žluče detoxikací a pitím bylinných směsí. Na regeneraci jater je nejlepší ostropestřec mariánský, kurkuma, artyčok, lékořice, smil písečný. Problémy s játry mohou způsobit parazité. V tomto případě použijeme ořešák americký nebo pelyněk.
Detoxikaci jater zahájíme tím, že nahradíme saturované (živočišné) tuky olivovým, lněným, slunečnicovým, sezamovým nebo kokosovým olejem. Margariny nejsou vhodné kvůli chemickým úpravám. Řepkový olej je geneticky modifikován, proto též není vhodný. Volíme kvalitní bílkoviny - bio maso s nízkým obsahem tuku, nejlépe ryby, kuřecí prsa, konzumujeme ovoce a zeleninu, pijeme hodně vody a jíme pravidelně a menší porce. Vyhýbáme se potravinám s konzervanty.
Konzumace železa uvolňuje volné radikály, ale je zátěží na játra. Urychlení regenerace jater je o 30% vyšší, pokud se potraviny nebo doplňky s železem nekonzumují. Vápník snižuje absorbci železa až o 60%.
-AM-
Artyčoky