Čínští a ajurvédští lékaři používali po staletí mátu jako přípravek uklidňující zažívání, dále při nachlazení, kašli a horečce. Řekové přidávali mátu do mléka, aby zabránili jeho zkysnutí a podávali ji jako prostředek k uklidnění trávení. Máta posiluje žaludek, přináší chuť k jídlu a je dobrá proti slabosti. Užívá se při dezinfekci ran, spálenin, opařenin, hmyzího kousnutí, bodnutí, při ekzémech, planých neštovicích a bolesti zubů. Hubí některé druhy bakterií, virus způsobující opar.
Máta obsahuje mentol a karvon uklidňující hladké svalstvo zažívacího ústrojí, čímž předchází svalovým křečím. Mentolové pamlsky podávané po jídle jsou skutečně velmi účinné. Některé výzkumy naznačují, že by máta peprná mohla mít výtečný účinek při prevenci žaludečních vředů a při posílení tvorby žluči. Mentol má značnou anestetickou sílu. Je součástí přípravků proti bolesti. Spasmolitikum obsažené v mátě uvolňuje kromě hladkého svalstva i svalstvo v děloze. Proto by ji neměly užívat těhotné ženy, které mají potíže dítě donosit. Máta může vyvolat menstruaci.
Doporučení: Anestetikum na rány spáleniny, opařeniny a opar - několik kapek silice máty peprné nakapejte na postižené místo. Proti zahlenění, kašli a na uklidnění trávicího ústrojí - 1-2 malé lžičky sušené máty peprné zalijeme 1/4 l vroucí vody a necháme 10 minut odstát.
Nikdy nekonzumujte čistý mentol. Již jedna malá lžička (2 gramy) může být smrtelnou dávkou. Čistá silice máty může být vnitřně též jedovatá a může způsobit srdeční arytmii.
-AM-