Je potřeba vyloučit ze stravy veškeré zahleňující potraviny, především mléčné výrobky. Podle tradiční čínské medicíny je potřeba se zaměřit při nachlazení na podporu ledvin. Přikládáme na oblast ledvin rozmačkanou cibuli, obklady z tymiánu, majoránky a kopřivy. Hodně odpočíváme, aby tělo získalo původní sílu. Pro podporu imunity se osvědčilo užívání tinktury z echinacey. Vysoké dávky vitamínu C mohou zvrátit průběh onemocnění. Cibule a česnek uvolňují nos.
Trvání nemoci pomůže zkrátit zinek. Je obsažen v játrech, červeném mase, vejcích a v semenech dýně, ale spíše je doporučován několika denní půst s přídavkem zinku v tabletách. Pro vypocení volíme potopudný čaj s obsahem lipového květu a černého bezu. Nos můžeme propláchnout přesličkovým odvarem a nakapat do nosu šťávu z aloe vera. Při bolestech v krku kloktáme šalvějovou tinkturu rozpuštěnou ve vlažné vodě.
Teplotu se nesnažíme snižovat, pokud nepřekročí 39°C. Při vysoké horečce přikládáme studené až ledové zábaly několikrát za sebou na trup, aby horečka rychle poklesla. U dětí je můžeme dát kromě trupu i na čelo. Po snížení teploty ponecháme nemocného dobře osušeného ve vyvětrané místnosti při pokojové teplotě.
-AM-