Sládek Lebeda uvařil v červnu první várku extra hořkého piva. Nové pivo, „okořenil“ zcela nově vyšlechtěným druhem žateckého chmele Vital, s prokázanými, zdraví prospěšnými účinky. Nové pivo bylo sice již testováno pivaři o něco dříve, ale oficiálního představení a křestu se Maxíkovi dostalo až v září na pivovarských slavnostech.
Křtění sudu Maxe se účastnilo několik sudiček v podobě vojáků z Klubu vojenské historie Carnivora v charakteristických rakousko-uherských uniformách v doprovodu dobově oblečených dam. Nemohl chybět ani pomyslný otec, sládek pivovaru Ferdinand Jaroslav Lebeda a předseda představenstva Petr Dařílek. Pivo ke křtu donesl vařič piva pan Kovařík, osoba to neméně důležitá.
Každá sudička dala Maxíkovi do vínku jedno přání, které stojí za připomenutí:
„připíjím, aby tě každý skutečně znal jako pivo skutečné
připíjím, aby tvá krásná hořkost nikdy nepolevovala
připíjím, aby tvá chuť pohodu, spokojenost a klid lidem přinášela
připíjím, aby tě hospodští rádi, dobře a často čepovali
připíjím, aby tvá jiskra a říz nikdy nezeslábly
připíjím, aby sklenice s tebou nikdy nebyla tou poslední
"Křtíme tě dnes Maxi,
sladem z humen Ferdinandovy sladovny,
aby jsi svou jemnou chlebovou chutí jazýčky mlsné potěšil,“
a sládek pan Lebeda posypal soudek křtěného piva sladem.
„Křtíme tě dnes Maxi,
chmelem žateckým, červeňákem nazývaným,
aby tvá hořkost vždy lahodná byla,“
sládek posypal soudek Maxe hrstí voňavých chmelových šišek.
„Křtíme tě dnes Maxi,
vodou pramenitou,
aby jsi nikdy CK tanky nepoznal
a čistým a skutečným,
co jen radost přináší, vždy byl,“
sládek pokropil soudek pramenitou vodou.
„Dnešním dnem tě Maxi do světa pivního vysíláme jako dalšího z rodu Ferdinand , aby jsi dál šířil slávu přes sto let staré lidské dovednosti a umu benešovských sládků," zakončil křest sládek.
Buď pivo čisté, nezoctělé
ze sladu dobrého, vyleželé,
kteréž by se střídmě pilo
žaludku neobtížilo.....
DEJ BŮH ŠTĚSTÍ A NA ZDRAVÍ.....
Nové pivo Max lze ochutnat ve vybraných restauracích, hospůdkách, kde se pivo z benešovského pivovaru čepuje - více na www.pivovarferdinand.cz
místo narození: Pivovar Ferdinand, Benešov
první vaření: 17. června 2013
zrání ve sklepích: 70 dnů
obsah alkoholu: 4,7%
charakterové vlastnosti: skutečná lahodná a plan chuť s neulpívající hořkostí
složení: slad z Ferdinandových humen, chmel Vital, voda
chemie: žádná
balení: KEG sudy, nepasterované