Užívaly se k léčbě krevního oběhu, respiračních a jaterních chorobách, vyčerpání a slabosti. Mají silně čistící a protirakovinné účinky, používají se i proti horečce ve formě vývaru.
Houby šiitake zpomalují stárnutí. Jsou vynikajícím zdrojem vitamínů skupiny B. Jako jiné houby vytvářejí i šitake po osvícení UVB složkou světla z ergosterolu vitamin D2. Jsou také výborným zdrojem minerálních látek, zejména zinku, manganu, hořčíku, fosforu či draslíku
V Japonsku a v Číně se používají do zeleninových jídel, polévek miso. V Thajsku je podávají nejčastěji smažené nebo dušené. V Rusku je nakládají. Před použitím je vhodné je na 10 minut namočit do studené vody. Ztratí tuhost a lámavost. Kvalitní houbu rozeznáme podle toho, že je klobouček menší a je zahnutý ke stonku.
Vyzkoušejte recepty:
Houbová omáčka
Na oleji osmahneme nakrájenou cibuli, předem namočené a rozlámané houby šiitake, pokrájenou kyselou okurku s trochou kmínu. Podlijeme vodou, osolíme a dusíme. Přidáme smetanu a dochutíme sójovou omáčkou.
Šiitake na mrkvi
Mrkev pokrájenou na nudličky smažíme spolu s šiitake na másle. Osolíme a když je vše měkké, přidáme nakrájený pórek.
Bramborová polévka
Na másle osmahneme mrkev, petržel, celer, brambory, cibuli a houby šiitake (předem namočené a pokrájené na plátky). Zalijeme vodou, osolíme, přidáme kmín a vaříme 20 minut. Na závěr ochutíme majoránkou.
-AM-