Lžíci vína rozšleháme se 3 lžícemi oleje. Bylinky omyjeme, vezmeme po větvičce rozmarýny a tymiánu. Otrháme lístky, přičemž ty rozmarýnové překrájíme. Bylinky vmícháme do olejové marinády.
Maso omyjeme, osušíme, rozkrájíme na kostky, které vložíme do marinády. V lednici necháme zakryté 4 hodiny rozležet.
Pak maso navlékneme na špízové jehly, rozložíme na mřížku, pod kterou dáme do trouby plech. Za častého otáčení maso grilujeme 15-17 minut. Během této doby špízy potíráme marinádou.
Mezitím oloupeme šalotky a nakrájíme je na kolečka. Rozehřejeme zbylý olej a cibulky v něm zvolna opečeme. Nakonec je podlijeme zbylým vínem a krátce podusíme. Grilované špízy osolíme, opepříme, posypeme cibulkou a přelijeme výpekem.
doba přípravy: asi 35 minut + marinování
J. Vaněčková, foto: F. Provazník