Nesolené pistácie vsypeme do vroucí vody. Necháme přejít varem, sejmeme z ohně a scedíme. Oříšky sloupneme. V sítu je necháme např. na topení oschnout. Poté je najemno umeleme nebo rozmixujeme.
Mouku promícháme s cukrem, přidáme na kousky rozkrájený tuk a promícháme. Přidáme žloutek. Zpracujeme kompaktní těsto. To rozdělíme do tukem vymazaných košíčků (množství na cca 12 košíčků). Necháme 40 minut odpočinout v lednici. V troubě vyhřáté na 180° C pečeme zhruba 15 minut, až je těsto zlatavé.
Ještě horké košíčky vyklepneme z formiček. Máslo vyšleháme s cukrem do pěny. Přilijeme čokoládu a šleháme dále.
Do krému vmícháme umleté oříšky. Necháme jej v lednici 20 minut tuhnout. Krém přendáme do cukrářského sáčku se zdobítkem a nastříkáme jej do připravených košíčků. Cukroví necháme vychladit.
doba přípravy 30 minut + 15 minut pečení + 60 minut odpočinutí a tuhnutí
J. Vaněčková, foto: F. Provazník