Vejce zbavené skořápek nakrájíme na malé kostičky. V misce smícháme obě hořčice, ochutíme cukrem, opepříme a pomalu za stálého míchání přiléváme olej. Nakonec do zálivky vmícháme okurky, kapary a vejce. Je-li třeba, mírně osolíme, ale kapary jsou dost slané. Zálivku necháme 30 minut v lednici rozležet a vychladit.
Všechnu zeleninu omyjeme a osušíme. Z paprik vykrojíme semínka a rozkrájíme je na větší kostky. Kedlubnu oloupeme, rozkrojíme na čtvrtky, ze kterých nakrájíme nebo nastrouháme tenké plátky. Oškrábanou mrkev spolu s očištěným celerem nakrájíme na tenké nudličky. Pokud používáme řapíkatý celer, oloupané řapíky nakrájíme na tenké plátky. Zeleninu úhledně rozdělíme na čtyři misky nebo talířky, přelijeme zálivkou a posypeme petrželkou.
tip: petrželku nahraďte spařenými nasekanými lístky mladých kopřiv
doba přípravy: 35 minut
J. Vaněčková, foto: F. Provazník