RAJČATOVÉ ŠPÍZY
suroviny: mozzarela, paprika, cherry rajčátka, stroužek česneku, 2 lžíce olivového oleje, 1 lžíce citronové šťávy, polovina svazku bazalky, černý pepř
Omytou a na kousky nakrájenou papriku smícháme s nakrájenou mozzarellou, připravíme si zálivku, kde smícháme olivový olej s citronovou šťávou, přidáme prolisovaný česnek a vytvořenou marinádou zakapeme papriku a mozzarellu (můžeme přidat i trochu černého pepře). Necháme odležet a mezi tím si na poloviny rozkrájíme cherry rajčátka (můžeme nechat v celku). Dále omyjeme bazalku, část rozsekáme a z druhé části otrháme lístky. Rozdrcenou bazalku nasypeme na mozzarellu a papriky a promícháme. Poté skládáme suroviny na párátka, stejně jako na špíz.
ZAPEČENÉ CHUŤOVKY
suroviny: banány, anglická slanina, sušené švestky nebo jiné sušené ovoce
Banán nakrájíme na kousky, strčíme do švestek a zabalíme do anglické slaniny. Narovnáme do pečící misky a dáme do trouby vyhřáté na 180°. Zapečeme do růžova.
PIKANTNÍ BŮČEK
suroviny: 1kg vepřového bůčku, přibližně 28 stroužků česneku, lžička pepře, kari, grilovacího koření, worchesteru a chili, celý pepř a bobkový list
Bůček dáme vařit do tlakového hrnce společně s dvanácti stroužky česneku, několika kuličkami celého pepře a bobkovým listem. Uvařený bůček potřeme směsí, kterou vytvoříme z 15 stroužků česneku, lžičky chili, pepře, kari, grilovacího koření a vorchesteru. Teplé potřené maso zabalíme do alobalu a po vychladnutí jej uložíme do ledničky nejlépe na dva dny.
SILVESTROVSKÉ HVĚZDY
suroviny: 20dkg hladké mouky, 13dkg strouhaného sýra Niva, 10dkg másla, 1 vejce, špetka soli, ½ lžičky mleté papriky
Vypracujeme těsto, vyválíme na plát a vykrajujeme formičkou hvězdičky. Klademe na vymazaný plech, potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme kmínem nebo mákem a při 180°C upečeme.
Drinky
LADYS BEER
suroviny: polovina citronu, 2 lžíce cukru, 6cl rumu, 6cl třešňové šťávy, 350ml šlehačky, 250ml. černého piva, třešně se stopkami
Postup: Nasypeme cukr do široké mísy, kam následně ponoříme v citronu namočenou sklenici. Takto nazdobené sklenice necháme zaschnout a poté uložíme do lednice. Dále si připravíme rum, šlehačku a třešňovou šťávu. Vše nalijeme do vyšší nádoby a ručním šlehačem šleháme do pěny. Vzniklou pěnou naplníme nazdobené sklenice a poté opatrně přiléváme vychlazené černé pivo. Sklenice ve finále ozdobíme třešněmi.
ČARODĚJNÁ BOWLE
suroviny: 2 citrony, 400ml ananasového džusu, 750ml pomerančového džusu, 6 lžic curacao sirupu, na ozdobu jeden malý ananas, červené a zelené koktejlové třešně
Vysoké sklenice dáme chladit do lednice a připravíme si ozdobu. Ananasovou dužninu nakrájíme na kolečka, odstraníme dřevnaté jádro a kolečka rozdělíme na třetiny a společně s barevnými třešněmi napíchneme na párátka. Vymačkáme si citronovou šťávu, kterou smícháme s pomerančovým a ananasovým džusem. Sklenice vyjmeme z lednice a do každé hodíme koktejlovou červenou třešeň. Nalijeme do nich džus smíchaný s citronovou šťávou.
Poté vložíme do sklenice lžíci, po které opatrně naléváme do každé sklenice caracaový sirup. Na závěr položíme na vršek sklenice připravené špízy z ananasu a třešní.
POMERANČOVÉ PŘEKVAPENÍ
suroviny: 1 a ¾ litru bílého vína, 2dl vodky, 75dkg cukru, 2 pomeranče, 2 citrony
Do vína nasypeme cukr, na kolečka nakrájené dobře omyté citróny a pomeranče a necháme 4 dny vylouhovat. Pak přecedíme přes plátýnko, dolijeme vodkou a necháme vychladit.
připravili: -jip-, -hel-