Kácovský pivovar obsadil na slavnostech v konkurenci více než stovky tuzemských a zahraničních pivovarů dvě druhá a jedno třetí místo. „Ocenění, která jsme získali, nás samozřejmě moc těší. Je to završení naší výroby, během které se snažíme jít cestou tradičních technologií výroby,“ uvedl spokojeně Matějka. „Snažíme se naší práci dělat opravdu poctivě,“ doplnil ředitel podniku David Hořejší. Druhá místa na slavnostech piva v Táboře získalo světlé výčepní pivo a také tmavý ležák. Třetího místa mezi kvasnicovými pivy dosáhl kvasnicový ležák.
Úspěchem pivovaru je také jednoznačně únorové první místo v kategorii pivovarů s výstavem od 20.000 do 50.000hl piva ze slavnostního večera v Klášterním pivovaru Strahov. „O uplynulém víkendu jsme ještě navíc přebrali na výstavišti v Lysé nad Labem cenu Potravinářský výrobek středočeského kraje. Konkrétně za tmavý speciál v kategorii pivo a ostatní potravinářské výrobky,“ doplnil výčet úspěchů z poslední doby Matějka.
Pivovar se chce rozšiřovat
Vedení pivovaru rozhodně nechce usnout na vavřínech a jít dále cestou zkvalitňování výroby a rozšiřování sortimentu. „Chceme se samozřejmě dále rozvíjet. Naše aktuální roční produkce je 25 tisíc hektolitrů piva. Ovšem výrobní kapacity jsou na 50 tisíc hektolitrů,“ upřesňuje čísla Matějka, podle kterého by se pivovar rozhodně nebál pustit se i do něčeho většího. „Výhledově bychom se nebránili dalšímu rozšíření produkce, ovšem pokud bychom chtěli překročit hranici 50 tisíc hektolitrů, tak by to nemohlo být už jen v těchto prostorách,“ prozrazuje obchodní ředitel pivovaru.
Pivo z Kácova po celých středních Čechách
Jakožto menší pivovar, se v Kácově snaží zaměřovat především na spotřebitelskou základnu v regionu. „V současné době zásobujeme naším pivem středočeský region a Prahu. I díky tomu jsme usilovali o zisk ocenění regionální produkt, což se nám povedlo,“ uvedl Matějka s odkazem na ocenění regionální produkt Kraj blanických rytířů, které pivovar také vlastní.
Co vydělají, investují
Rozšiřování pivovaru s sebou také nese určité náklady. „Financování rekonstrukce a rozšiřování nás v loňském roce vyšlo zhruba na deset miliónů korun,“ prozradil bez zábran Hořejší. „My vlastně nemáme žádné zisky, protože to co vyděláme, ihned investujeme,“ dodal s úsměvem vášnivý sběratel starých cedulí. „Pan ředitel má k pivovarnictví velký vztah a je to jeho velká vášeň. Výstava všech možných cedulí je v naší zasedací místnosti, kde jsou ty nejlepší kousky,“ prozradil na svého nadřízeného sládek Josef Zvoník. „V současné době je naše sbírka skutečně velká. Je to zhruba 770 kusů,“ pochlubil se dobře naladěný Hořejší.
Mezi rozšíření areálu pivovaru patří i nově vybudovaný hotel, jehož návštěvníci budou moci zavítat na exkurzi pivovaru. „Od počátku pivovaru jsou exkurze jeho součástí a nyní, když zde máme hotel, byla by škoda toho nevyužít, takže exkurze jsou samozřejmostí,“ uvedl Zvoník, který přítomným novinářům sám po skončení tiskové konference ukázal výrobní technologie a podal vysvětlení k jednotlivým procesům.
S velkou vodou nebojují
Kácovský pivovar, který leží v těsném sousedství řeky Sázavy, se také musí vypořádávat s vzestupem její hladiny. Jaká opatření proti povodním v pivovaru přijali, nám prozradil sládek Josef Zvoník. „Jediné opatření je, se s nimi smířit. V záplavové oblasti máme tedy technologie menší důležitosti, které nejsou vodou tak ohrožené. Výhodou je délka Sázavy, takže máme většinou čas vystěhovat co nejvíc věcí do bezpečí,“ komentoval Zvoník opatření proti vzestupu hladiny řeky. „Během menšího vzestupu hladiny pivovar nikdy nepřerušil výrobu ani rozvoz piva,“ dodal.
Historie pivovaru
Kácovský pivovar byl založen roku 1457 a patří k nejstarším u nás. „Je pravda, že jsou pivovary, které byly založeny dříve, ale my se můžeme pyšnit tím, že naše výroba je od založení stále ve stejném místě, na rozdíl od ostatních, kteří se od svého založení přestěhovali na jiné místo,“ vysvětluje obchodní ředitel pivovaru to, v čem je ten kácovský raritou.
V letech 1957 až 1994 byl pivovar uzavřen. „Pivovar chátral až do roku 1993, kdy jej koupili dva majitelé. Došlo k rekonstrukci a výroba piva byla započata roku 1994,“ popisoval nedávnou historii pivovaru jeho současný ředitel David Hořejší. V roce 2001 získala pivovar společnost Pivovar Kácov s.r.o. Došlo k rekonstrukci a ze všeho vzešel malý pivovar, který může produkovat až 50 tisíc hektolitrů piva.
text a foto: Jiří Paýr