„Kdo jablko denně sní, k tomu lékař nechodí“ praví jedno anglické přísloví a v divišovské školce lékaře rozhodně nechtějí. Májí totiž rádi zdraví a smích. Právě proto využili příležitosti ve středu 21. října ve školce uspořádat oslavu jablek. Proč právě tento den, ptáte se? 21. října byl totiž Den původních odrůd jablek. Tento den nepatří v naší zemi mezi ty známější, mnohem větší ohlas má v zahraničí, ale proč nezačít s touto tradicí i u nás. Nemyslíte?
Jablko je označováno za léčivé ovoce, obsahuje mnoho různých minerálních látek a stopových prvků, např. provitamin A, vitamin B, kyselinu listovou, vitamin C a E, draslík. Pektin obsažený v jablkách není v žádném jiném plodu obsažen v takovém množství. Mezi nejznámější léčivé účinky jablek lze jmenovat snížení rizika vzniku rakoviny, snížení krevního tlaku a také hladiny cholesterolu. Posiluje imunitní systém, srdce a krevní oběh. Čistí střeva a posiluje dásně. Původní domovinou jabloně byla Čína, odkud se později rozšířila do Evropy. Roubováním jabloní se zabývali už staří Římané a tak dnes známe více než 20.000 odrůd.
A jak „jablíčkový den“ probíhal v Mateřské škole Divišov? Zapojili se do něj úplně všichni - děti, rodiče, učitelky, kuchařky i uklízečky. Den jablek využili jako společenskou, kulinářskou i kulturní záležitost celé školky. Ve školce se to od rána hemžilo jako v mraveništi. Všude byla jablíčka a nádherně to vonělo. Každá třída se chopila své příležitosti něco předvést. A tak ti nejmenší (Koťátka a Žabičky) začali s přípravou jablečného kompotu, o něco starší Motýlci se vrhli na přípravu jablečného štrúdlu a předškoláci (Berušky) zvolili jablečné křížaly. Samozřejmě ani paní kuchařky v kuchyni nezahálely a na tento den připravily pro děti jablečné menu.
„Práce šla všem pěkně od ruky, však jsme si u toho taky zpívali (jak jinak než písničky o jablíčku). Občas jsme i ochutnávali a hodnotili, které jablíčko je sladší. Jablíček bylo pořád dost, a tak jsme se po výborné jablečné svačince všichni sešli ve třídě Myšek a vrhli jsme se ještě do moštování. Ale nemyslete si, že jsme využili nějaké novodobé techniky. Šli jsme na to pěkně po staru, jako naše babičky a dědečkové. Nejdříve jsme společně jablíčka nadrtili, vzniklou jablečnou drť jsme přendali do ručního lisu a začali jsme lisovat. A že bylo potřeba někdy pěkná síla. Občas nám pomáhala podpora kamarádů, kteří nás podporovali slovy: „ Hej, rup!“ Je to neuvěřitelné, ale vlastními silami jsme nemoštovali 40 litrů jablečného moštu, který jsme si hned ten den dali k obědu. Byl slaďoučký a moc nám chutnal. Den se krátil ke konci a tak jsme se dohodli, že naše jablečné výrobky (kompot, křížaly a štrúdl) ochutnáme společně další den a nabídneme i kamarádům z jiných tříd, rodičům a všem, kteří nám pomáhali,“ prozradila jedna z paní učitelek.
A kam se poděly jablečné zbytky? Ty byly ekologicky zlikvidovány - děti je darovaly prasátkům.
„Protože se nám tento den moc líbil, rozhodli jsme se vydat naší první jablečnou kuchařku plnou skvělých receptů. Tak nám držte palce!“ vzkazují děti a kolektiv MŠ Divišov.
foto: MŠ Divišov
wh0cd923026 <a href=http://kamagra-oral-jelly.party/>buy kamagra online</a> <a href=http://cialiscoupon.click/>cialis</a> <a href=http://sildenafil17.top/>sildenafil</a> <a href=http://buyamoxicillin10.top/>buy amoxicillin</a> <a href=http://buy-zoloft.pro/>buy zoloft</a> <a href=http://buydiclofenac.site/>diclofenac</a> <a href=http://crestor-generic.cricket/>crestor</a> <a href=http://buyamoxil.site/>amoxil 875 mg</a> <a href=http://benicar-online.gdn/>benicar</a>