Jsme rozhodnuti v tomto úsilí nepřestat a navštívit všechna místa, klidně i vícekrát. Jsme a budeme neúplatní, nepředvídatelní a neúprosní. Naše hodnocení budou vždy subjektivní, konečný názor je vždy na hostovi. Jsme ale vedeni upřímnou snahou zlepšit úroveň gastronomie regionu. V našich očích i čtvrtá cenová bez obsluhy, či fastfood okno, může soupeřit v určitých parametrech s luxusní restaurací - vše záleží na majiteli daného podniku, ale to My všichni víme...
Restaurace RomanCZe - Benešov
V pátek prvního listopadového dne mě zastihl hlad v centru Benešova, a tak jsem zašel do restaurace RomanCZe nedaleko obchodního domu Hvězda. Objednal jsem si z pátečního menu vepřový závitek s rýží za 80Kč, kávu za 20Kč a Coca colu v lahvi za 35Kč. Nápoje i jídlo byly zcela bez chyby a velikost porce mě u poledního menu velmi příjemně překvapila.
Když už jsem v RomanCZe byl, tak jsem vyzpovídal přítomného majitele a obsluhujícího číšníka v jednom, pana Jana Lukeše. Musím říci, že už skutečnost, že majitel ve svém podniku sám pracuje, je nesmírně důležitá a má přímý vliv na kvalitu servisu, kuchyně i uspořádanost interiéru.
Vytáhl jsem notebook a položil redakcí připravené otázky:
Kolik má restaurace míst? Proč se restaurace jmenuje Romancze, vždyť jste příjmením Lukáš a jménem Jan?
„Restaurace má 55 míst. Jméno restaurace jsem vymyslel já. Již název by měl, dle mého názoru, něco o podniku vypovídat. Jméno mého podniku je složenina 2 slov: Roman - romantika a Cze - navozuje převažující tradiční českou kuchyni. Takže romantika a ne nějaký Roman ani román nebyly mojí inspirací.“
Jaké je zaměření restaurace a od kdy restauraci provozujete?
„Restauraci provozuji od 21. února 2011, jsem trošku pověrčivý a datum se třemi jedničkami a dvojkami mě pro zahájení činnosti podniku zaujalo. Zaměřeni jsme na tradiční českou kuchyni.“
Jaké jsou ceny nejběžnějších jídel?
„Ceny poledních jídel se pohybují od 70 do 90Kč. Vepřový řízek (150g) s bramborovou kaší stojí 99Kč, za smažený Eidam (100g) zaplatíte 80Kč.“
Jakou máte provozní dobu?
„Denně od 9.00 do 22.00, tedy od nevidím do nevidím. Samozřejmě, když se někdy společnost rozsedí, „zavíračka“ neexistuje a jsme tu třeba do rána. Host je v Romanczi šéfem, pánem, bohem...“ (smích)
Máte restauraci rozdělenou na nekuřáckou a kuřáckou část?
„Restaurace je do 15.00 nekuřácká a pak již kuřácká. Stavební dispozice restaurace jinou možnost neumožňuje a lidé si rádi večer s cigaretou u vínka nebo u pivka zahřeší. Celkově mám ale dojem, že se kouří méně a méně.“
Jaké značky a ceny točeného piva máte? Které z piv je nejoblíbenější?
„Ferdinand 11° za 25Kč, Plzeň 12° za 38Kč a černý Master za 29Kč. Nejoblíbenějším pivem je rozhodně místní pivo Ferdinand. Podle mě je kvalita versus cena tohoto piva špičková. Benešov má štěstí, že má vlastní kvalitní pivovar a já na „Ferdu“ nedám dopustit.
Kolik stojí nealko?
„Za 0,3 dcl točené limonády zaplatíte 15Kč, Coca colu máme za 35Kč.“
A co moučníky?
„Máme svoji cukrářku a na jídelním lístku se postupně objevuje celkem 18 desertů, jeden lepší, než druhý. Čím dál tím více děláme celé dorty na objednávku, na naši nabídku se můžete podívat na našich webových stránkách.“
Řeknete nám jméno šefkuchaře? Kdo sestavuje jídelní lístek?
„Proč ne. Náš šefkuchař je žena a jmenuje se Alice Bernardová. Je současně cukrářkou a je to skvělý odborník i člověk. Jídelní lístek připravujeme spolu. Silnou stránkou naší šéfkuchařky jsou omáčky, tradiční česká kuchyně, dorty a mořské ryby. Alice ale ráda experimentuje a uvaří kvalitně jakékoli světové jídlo.“
Co Vaše internetové stránky? Kde se dozvědí hosté Vaši denní nabídku?
„Internetové stránky samozřejmě máme - www.romancze.cz. Na nich najdete náš jídelní lístek, stejně tak jako na stránkách www.lunchetime.cz. Jídelní lístek také posíláme každý týden e-mailem všem, kdo nám na sebe dá mailový kontakt a souhlas se zasíláním zpráv.“
Jaké jsou speciality podniku?
„Každý měsíc pořádáme gastronomický víkend. Zatím jsme dělali španělský víkend, řecký víkend, víkend mořské ryby, husí víkend, kachní víkend, ruský víkend a připravujeme další tematické víkendy světových kuchyní. Většinou míváme docela plno a je dobré si udělat na gastro víkend reservaci stolu. Myslím, že jsme nad průměrem regionu strukturou, kvalitou i nabídkou již zmíněných 17 desertů, které se postupně střídají na lístku.“
Komu fandíte ve fotbale? Sportujete?
„V české lize fandím jen kvalitnímu fotbalu a v zahraničí jsem fanouškem Barcelony. Sportuji jen rekreačně, pohyb mi v restauraci rozhodně neschází a kdo mě zná tak ví, že jsem trošku neposedný týpek.“ (smích)
Co Vám vadí nejvíce ve společnosti?
„Politika, to je fakt děs. Dále spěch ve společnosti, ale rozhodně nemám v tomhle ohledu sám zameteno před vlastním prahem. (smích) Je toho více, co mi vadí, ale to by bylo na dlouho.“
Co Vám nejvíc vadí v Benešově?
„Pár věcí by se určitě našlo, ale nekritizuji věci, co nemohu sám změnit. A navíc, co člověk, to názor, že? A já nemám patent na rozum. Rozdílné názory je také důvod, proč lidé chodí do hospody - aby si to vyjasnili. Proto já, jako restauratér, rozdílné názory určitě podporuji... Přece jen mi něco vadí. Vadí mi to, že si skoro všichni Benešáci neváží krásy města, ve kterém žijí. Že nejsou patrioti a utrácejí své peníze místo v Benešově, v Praze. Místo aby podporovali zdejší živnostenskou infrastrukturu, jezdí raději do Prahy. Existují lidé, co mluví s despektem o benešovském pivu, přitom ho ani neochutnají. „Ferda“ je fakt pivo frajer, na které jen tak nějaké pivo nemá.“
Odpovězte, na co chcete... J
„Přijďte na martinskou husu a kachnu! Nebudete litovat!“
Děkuji za rozhovor
Hatany