V první části cestovatel posluchače seznámil s největším Švédským ostrovem Gotland, který ležící uprostřed Baltského moře je tvořen prvohorními usazeninami. Pro toto místo se rozhodl z toho důvodu, že jsou tam velice krásné geologické útvary se spoustou zkamenělin, na které lze narazit v každé terase, či skalce. Velikým lákadlem jsou zde i historické památky, především kostely, kterých se na Gotlandu dochovalo celkem 92. Na ostrov se dostaly pomocí trajektu a samotný ostrov objeli během pěti dní autem. Své poutavé vyprávění doplňoval krásnými fotografiemi, které tam pořídil.
V závěru přednášky senioři zhlédli natočené video ze slavností Letního slunovratu, který je tam největším svátkem při kterém se sejde celé město. Obyvatelé si nazdobí májku v podobě kříže, kolem kterého všichni tančí. V dalších dílech přednášek se senioři podívali na druhý největší ostrov švédského království – ostrov Öland, kde tráví svou dovolenou švédská královská rodina. Posluchači se dozvěděli, jak se utvářela jedinečná krajina – tzv. Alvarská planina na jihu Ölandu, která je součástí celosvětového dědictví Unesco a každé jaro rozkvétá milióny květů severských druhů orchidejí. Ve třetí přednášce Jindřich Částka představil jedinečné konstrukce obřích několikakilometrových mostů přes skandinávské průlivy a vyprávěl, co se přihodilo po cestě na Gotland a Öland, a zase zpátky.
-pete-
Osmažená cizrna s kari a chilli - Jindřich Částka
Jedno balení cizrny namočíme na 24 hodin do vody. Po 24 hodinách vodu slijeme, natočíme na ni v hrnci vodu čistou a dáme vařit. Pěnu vzniklou při začátku vaření odebereme lžící a vaříme do měkka. Na hluboké pánvi si při vaření osmažíme na oleji najemno pokrájené dvě velké cibule společně s hrstí nadrcených kari lístků (curry leaves - listy z keře murraya coenigii, které se u nás dají sehnat ve specializovaných obchodech s indickým kořením - i v e-shopech). Cibulku s karilístky smažíme, dokud cibulka nezesklovatí. Pak přidáme horkou ocezenou uvařenou cizrnu a mírně zalijeme olejem, aby se nepřipálila. Přidáme kari koření, kurkumu a chilli. Kořením nešetříme, jen v případě chilli dáme pozor, abychom množství nepřehnali. (Je dobré vědět, nakolik jsou strávníci zvyklí konzumovat ostré pokrmy). Cizrnu s kořením zasmažíme v pánvi za stálého míchání, tak dlouho, dokud se cizrna stejnoměrně neobalí kořením. Podáváme v misce.
Jako kari koření je vhodné použít srílanskou směs - v našem případě se jednalo o směs následujících namletých koření: koriandr, římský kmín, pískavice - řecké seno, kmín, chilli, zázvor, karilístky, hořčičné semínko, hřebíček, pepř, kardamon.