Mangold je významný pro obsah vitaminu A a železa a má výrazné dietetické vlastnosti. Je velmi sytý a zároveň obsahuje jen málo kalorií. Lidé, kteří chtějí redukovat svou tělesnou hmotnost, by ho měli jíst zejména večer. Urychluje trávení a dokonce působí jako projímadlo (takže pozor na konzumaci přehnaného množství). Doporučuje se při gastritidě, zácpě, hemoroidech a díky vysokému obsahu železa také při anémii.
Mangold pročišťuje krev a má alkalizující účinek. Je to dáno vysokým obsahem minerálních solí. Právě díky minerálním solím a zásadité reakci má vývar z mangoldu pozoruhodný účinek na krev a tělesné tkáně. Podporuje vylučování kyselého toxického odpadu z těla, např. kyseliny močové. Podporuje tvorbu a vylučování trávicích šťáv a je velmi účinný v prevenci nádorových onemocnění. Mimo to má příznivé regulační účinky na látkovou výměnu a na nervový systém. Mangold díky svým cenným látkám dokonce převyšuje špenát. Obsahuje velké množství vápníku a draslíku. Dále je v něm obsažen fosfor, železo, hořčík, měď, zinek a další prvky. Z vitamínů jsou zastoupeny vitaminy skupiny B, vitamin C a také provitamin A. Z dalších cenných látek zmíním kyselinu listovou a bioflavonoidy.
V kuchyni má poměrně široké využití. Mangold se dá jíst syrový či natrhaný do salátu. Tepelně upravený se využívá stejně jako špenát. Z mangoldu se mohu připravit i nádivky do slaných závinů, koláčů nebo palačinek a dokonce i do polévek. Velmi chutné je spojení mangoldu s různými druhy sýru a často se listy mangoldu právě se sýry zapékají. Dále se mohou využít na různé závitky a rolky. Listy mangoldu uvařené ve vodě nebo v páře, osmahlé na oleji a podávané s citronem tvoří zdravé a lehké jídlo. Podle některých jsou stonky nejchutnější část této rostliny a vhodná náhrada za artyčoky.
Je to skutečně velmi cenná listová zelenina, která by v našem jídelníčku rozhodně neměla chybět.
-šeL-