V uplynulých dnech inspektoři Státní veterinární správy prováděli po celé republice kontroly výrobců a prodejců potravin, určených jak k přímé konzumaci, tak i k následné tepelné úpravě. Kontroly opět odhalily prohřešky, které mohou mít přímo dopad na zdraví lidí. Nejčastější porušení se týkala nedodržování stanovené teploty při prodeji zejména sýrů, ale i masa nebo sádla. Problém je i s prodejem prošlých potravin, nedodržení deklarovaného složení, nedoložení potřebných dokladů o původu či neuvedení povinných údajů pro spotřebitele.
Nejvážnější problém zaznamenali inspektoři v Olomouckém kraji, kde byla objevena bakterie salmonely v drůbežím polotovaru a v našem regionu u výrobce libových párků v Netvořicích, kde testy odhalily přítomnost listerie. V obou případech byl nařízen zákaz uvádění potravin do oběhu a sanitace výrobního zařízení.
Listerie jsou odolné bakterie žijící běžně v půdě, fekáliích, ve vodě nebo na rostlinách. Lidi se mohou nakazit požitím potraviny, která obsahuje infekční dávku listerie. U zdravého jedince probíhá nemoc bezpříznakově nebo jako mírná chřipka. Problém může nastat u těhotných žen, dětí, starších lidí či lidí s oslabenou imunitní funkcí. Může vyvolat meningitidu, u těhotných žen bakterie napadají plod a může způsobit potrat nebo nemoci novorozenců.
Se všemi hříšníky bylo zahájeno správní řízení, bude jim udělena pokuta a dotyčné subjekty budou následně kontrolovány.