Většinou vzniká z neracionální, nadměrné výživy při nedostatečném energetickém výdeji. V redukční dietě se dobře uplatňují slizové látky, které poskytují pocit plnosti a tím ulehčují dietu. Patří k nim psyllium, pektiny, agar.
Slizy jsou enzymy trávicí trubice nerozložitelné, proto neznamenají kalorický příjem. Zároveň tvoří na sliznici trávicího traktu ochranný povlak. V případě, že je nadměrný příjem potravy způsoben psychogenním vlivem, je nutné při redukční dietě podávat byliny s uklidňujícím účinkem. Například meduňka a kozlík.
Obezita způsobená pomalejším vylučování žluče se léčí podáváním odvaru z nati třezalky. Rostlinná projímadla se nesmí užívat dlouhodobě kvůli podráždění střev. Patří mezi ně např. kůra z krušiny olšové a cassia senna. Při obezitě způsobené sníženou činnosti štítné žlázy se užívá chaluha bublinatá pro její schopnost podpory metabolismu - 2 čajové lžičky sušené stélky chaluhy bublinaté (5-10g) přelijeme 0,25 litru vařící vody, necháme 15 minut louhovat, scedíme a pijeme ve formě nálevu 3x denně.
Další vhodnou bylinou na hubnutí je svízel syřišťový. Snižuje chuť k jídlu a podporuje lymfatický systém. Při poruše látkové přeměny tuku v játrech lze účinně snižovat váhu pitím čaje z čekanky - do 0,5 litru vroucí vody přidáme 3 lžičky čekanky, povaříme 2,5minuty, scedíme a vypijeme.
Usazování podkožního tuku zabraňuje bromelin, jehož zdrojem je ananas. Potravinový doplněk L-Karnitin se využívá pro snížení podkožního tuku, protože má schopnost vázat na sebe mastné kyseliny obsažené v tucích a po jejich aktivaci jim umožňuje přechod mitochondrální membránou buňky. Jedná se o látku, která se částečně syntetizuje v organismu z aminokyselin methioninu a lysinu za pomoci vitamínu C, B6, niacinu a železa. Účinná látka L-karnitin je tělu vlastní látka, kterou je potřeba doplňovat při zvýšeném tělesném výkonu. Karnitin existuje ve dvou formách. L-karnitin a D-karnitin. Pouze L-karnitin je pro organismus efektivně využitelný. D-forma má nepříznivou funkci, protože blokuje hlavní funkce správného L-karnitinu v lidském těle a vykazuje toxické účinky. L-Karnitin se také užívá při kardiovaskulárním onemocnění, diabetu, nervosvalových poruchách, jaterních a ledvinových onemocněních.
Metabolismus může narušit dlouhodobější hladovění a rychlé hubnutí, optimální jsou 1denní hladovky při úplňku nebo novoluní.
Z psychologického hlediska znamená obezita náhradní uspokojování svých tužeb po pozornosti, lásky, bezpečí jídlem. Jídlo působí také jako izolátor (nic neizoluje lépe než sádlo). Řešení je v odvedení pozornosti od jídla jinými požitky jako např. masážemi, uměleckými požitky, erotickými rituály atd.
-AM-
Svízel siřišťový.