Suroviny na 4 porce: 500g čerstvých lesních hub (nebo sušených po namočení), 1 cibule, 500g brambor, 70g másla, 40g hladké mouky, 200ml smetany, kmín, sůl, zelená petrželka na ozdobu
Čerstvé houby svisle nakrájejte na plátky, větší kusy napřed rozpulte a nebo překrájejte (mimo sezonu se hodí i sušené - napřed je čtvrt hodiny povařte, nechte čtvrt hodiny stát ve vroucí vodě, pak je vyjměte a důkladně vyždímejte). Plátky hub vložte do hrnce na kostičky cibule a 20g másla, osolte a posypte kmínem. Přiklopte a za občasného míchání nechte podusit. Až houby změknou, přidejte kostky brambor a zalijte je litrem vody. Přiveďte k varu a vařte, aby brambory změkly.
Stranou si připravte světlou jíšku - na másle za stálého míchání zpěňte hladkou mouku. Na minutu dvě odstavte a pak zalijte 200 ml studené vody. Hotovou jíškou zahustěte vývar a povařte patnáct až dvacet minut.
Polévku s provařenou jíškou odstavte z ohně a opatrně do ní za stálého míchání vlijte smetanu o pokojové teplotě. Dále nevařte a podle chuti dosolte.
doba přípravy: 45 minut