Přestože je poměrně aromatická, její chuť není až tak výrazná jako u jiných bylinek. Je to asi nejuniverzálnější koření, které se hodí k dochucení téměř všech slaných pokrmů. Nejenže má antibakteriální účinky, ale povzbudivě působí na chuť k jídlu, podporuje trávení a zvyšuje vylučování moči, proto je součástí urologických čajů. Petržel z půdy odebírá mnoho minerálních látek a vitamínů a soustřeďuje je ve svých listech. Je jedním z nejvýznamnějších zdrojů vitamínu C. Dokonce více než čerstvé ovoce a zelenina. Svým obsahem „céčka“ tak předčí papriku, křen, rajčata, citrusy, jahody, brokolici, brambory a květák. Měli bychom ji však konzumovat nejlépe v syrovém stavu. Kromě vitamínu C je bohatá na železo a hořčík. Díky močopudnosti však není vhodná pro lidi se zánětem ledvin a těhotné ženy. Konzumace většího množství kudrnky v těhotenství je nežádoucí, způsobuje totiž překrvení a stahování dělohy. Naopak ženy po porodu mohou kudrnku konzumovat ve větší míře, neboť napomáhá tvorbě mléka a žádoucí stahování dělohy. Příznivě působí na vysoký krevní tlak, artritidu, revmatismus, celulitidu i při zánětu prostaty. Má pozitivní vliv na játra a žlučník.
Čerstvou šťávu z kudrnky můžete také použít na regeneraci pokožky. Potírejte ji po několik dní a vaše pokožka bude jemnější, zdravější.
Léčivé účinky mají i semena této bylinky. Odvar z nich uvolňuje hladké svalstvo v celém těle a zmírňuje bolesti hlavy, migrény, křeče v žaludku a podrážděný žlučník. Žvýkání čerstvé petrželové natě odstraňuje v dechu zápach po cibuli a česneku.
Velkou výhodou kudrnky je, že se jí i při minimální péči dobře daří na zahrádce nebo na balkóně, takže je stále k dispozici. Neměla by se konzumovat ve velkém množství, zato by měla být na talíři denně.
-šeL-