V tomto měsíci máme podle tradiční čínské medicíny nejvíce zatížený žlučník. Kurkuma povzbuzuje tvorbu a průtok žluči, čímž podporuje trávení tuků. To povzbuzuje klasické využití rostliny k podpoře trávení. Předchází vzniku vředů, žlučníkových kamenů a snižuje hladinu krevního cukru. Má schopnost chránit játra před poškozením jedovatými látkami, například před alkoholem, aflatoxinem a tetrachlormetanem.
V 70. letech 19. století si chemici povšimli změny barvy kurkumy při působení zásaditých látek na červenohnědou. Toho využili při výrobě lakmusového papíru, který se používá dodnes. Žluté barvivo - kurkumin je důležité pro svůj povzbuzující vliv na imunitní systém, hubí choroboplodné zárodky, uklidňuje podrážděný žaludek, má silné protizánětlivé účinky s obsahem antioxidantů a preventivním účinkem na játra a srdce.
Pro svoje protibakteriální účinky je využívána preventivně proti vzniku bakteriálních infekcí. Kurkuma velmi účinně hubí bakterie salmonely a úplavice. Během 3-15 dní se díky kurkumě dá vyléčit svrab. Mnoho výzkumů potvrdilo účinek kurkuminu proti zánětům a léčbě osteoartritidy a revmatické artritidy. Díky antioxidačních schopností je kurkuma účinná při léčbě očních zákalů, rakoviny tlustého střeva a lymfy. Výrazné snížení mutagenů, tzv. ukazatelů vzniku rakoviny, bylo zjištěno u kuřáků během 30 denní studie. Kurkuma výrazné snižuje hladinu cholesterolu a má pozitivní vliv na kardiovaskulární systém.
Drobná poranění se mohou ošetřit práškem kurkumy po umytí vodou a mýdlem. Nálev lze připravit z jedné lžičky kurkumy a šálku teplého mléka.
Kontraindikace: neměli by ji užívat lidé užívající lék na ředění krve (např. Warfarin), děti mladší dvou let a kojící ženy.
-AM-