Šťáva z květů černého bezu
Suroviny: cca 50 ks květů bezu černého, 2kg cukru krupice, sáček kyseliny citronové, převařená voda
Květy černého bezu řádně očistíme a dáme na 24 hodin louhovat do předem připravené převařené vody s kyselinou citronovou. Občas zamícháme.
Druhý den přecedíme a vsypeme 2 kg cukru krupice a za občasného míchání necháme cukr za studena zcela rozpustit. Vzniklý sirup uložíme ve vhodných nádobách v chladu. Sirup používáme jako jakýkoliv jiný, ředíme vodou, minerálkou či sodou dle chuti a libosti. Pokud chcete sirup skladovat delší dobu, je dobré ho zakápnout alkoholem, například vodkou.
Bezinková limonáda
Suroviny: cca 40-50 květů bezu černého, 2 citrony, 7 litrů vody, 500 gramů cukru.
Umyté květy bezu vložíme do velké sklenice, přidáme odpeckované na kolečka nakrájené citrony. Cukr rozpustíme v převařené vodě a nalejeme do sklenice. Sirup necháme vychladnout. Sklenici překryjeme plenou nebo plátýnkem a necháme ji odstát 7 až 9 dní při pokojové teplotě na světlém místě. Každý den však limonádu promícháváme. Za tu dobu by nápoj měl začít fermentovat. Poté dáme do chládku, nejlépe do lednice. Pro slavnostní chvíle můžeme zředit čistým alkoholem.
-šeL-