Medová uzená kýta
suroviny: 800g uzené kýty s kůží vcelku (tepelně opracované), 2dl vody, 120g tekutého lesního medu, 80g meruňkové zavařeniny nebo pomerančového džemu, 1 lžíci hřebíčků, 1 lžíci dijonské hořčice, kousek celé skořice
Maso omyjeme, osušíme a kůži šikmo nařízneme do kosočtverečků. Do každého zapíchneme hřebíček. V kastrolku smícháme med, zavařeninu, hořčici, skořici, zalijeme vodou, prošleháme a na mírném ohni povaříme, až vznikne hustá omáčka. Kýtu položíme na pařáček. Ten dáme do pekáčku. Maso svrchu potřeme připravenou omáčkou. Vložíme do trouby vyhřáté na 150°C. Pečeme asi 75 minut. Krájíme na plátky. Podáváme s na másle dušenou zeleninou.
doba přípravy: 30 minut + 75 minut pečení
J. Vaněčková, foto: F. Provazník